top of page
תמונת הסופר/תיונתן לוקימסון

מפקדים ישארו לחפות

ביום שישי האחרון שמעתי ברדיו את נתוני ההרוגים של חרבות ברזל, המספרים העצומים וכל שם זועק לשמיים.


אני עוד לא יודע, באופן אישי, לאן עולם ההדרכה האישי שלי יקח את סיפורי הגבורה, אבל נכון להיום אני לא מוכן להדריך סיורים בעקבות השבעה באוקטובר בעוטף עזה או בהר הרצל.

אבל כבר אני רואה את חוט השני המחבר בין מלחמת העצמאות של 1948 למלחמת הקיום של המדינה ב2023-2024, אני רואה את זה מהשטח במילואים ואני רואה את זה מסיפורי הגבורה של הלוחמים, מהעדויות והמכתבים שנשארים מאחור.


חלק מנתוני המלחמה כפי שפורסמו ציינו שבקרבות נפלו 6 מח"טים (מפקדי חטיבות) ו63 מ"פים (מפקדי פלוגות), וכששמעתי את הנתון הזה נזכרתי בשמעון אלפסי.

אולי השם הזה לא אומר הרבה לקוראים, אבל מי שהיה איתי בקסטל, בוודאי שמע את שמו של מפקד המחלקה שהיה אמון על כיבוש הקסטל.



שמעון התגייס לפלמ"ח בגיל 18, ועבר את כל מסלול ההכשרה מחפ"ש לקצין, השתתף במגוון רחב של פעולות כמו ליל וינגייט וליל הגשרים.

במהלך השבת השחורה הוא נעצר על ידי הבריטים ונשלח למעצר בן חצי שנה.


שמעון אלפסי
שמעון אלפסי

במלחמת העצמאות שירת שמעון בגדוד החמישי - שער הגיא של חטיבת הראל, והיה אחראי גם על ליווי שיירות פעולות חבלה ועוד...



כאשר חזר רטוב מליל הורדה סיפרה אימו: "פעם בחורף חזר הביתה אחרי הורדת מעפילים רטוב לגמרי. אמרתי לו- 'תשמור על עצמך', והוא ענה לי- "אני שומר על העם היהודי".



אבל מעל הכל הסיפור הזכור והמוכר ביותר על שמעון אלפסי הוא הסיפור מהקרב האחרון שלו שבו נפל: סידרת הקרבות על הקסטל הייתה קשה, ההר והמבצר שבראשו החליפו ידיים מספר פעמים, במין מחול שדים בין היהודים לערבים, לאחר כיבוש הקסטל ונפילתו של עבדל קאדר אל חוסייני, מפקד הכוחות הערבים באזור נערכה מתקפה ענקית.


הפלמ"ח שלח שלוש מחלקות תחת פיקודו של נחום אריאלי, שמעון אלפסי היה אחד הממ"ים שיצאו לכבוש את ההר.


כאשר ההתקפה הכבדה עמדה להכריע והוחלט לסגת, נתן אלפסי את פקודתו האחרונה: "טוראים יסוגו מפקדים ישארו לחפות".


אלפסי ואריאלי לצד מפקדים נוספים נהרגו על ההר בזמן שחיפו על נסיגת החיילים שלהם.



נכון להיום לא רבים מכירים את שמם של שמעון אלפסי ונחום אריאלי, אבל רוח האחריות הלאומית שנשבה בקסטל ממשיכה לנשב היום בין שדרות פיקוד השדה של צה"ל, כאשר המח"ט לא רק יושב בחמ"ל ומנהל את הקרב מאחור, והמ"פ לא מנהל את הכוח מאחור אלא מסתער ראשון, המושג "אחרי!" מקבל משמעות הרבה יותר אמיתית, מאשר כפי שהיא מתבטאת בצבאות אחרים ברחבי העולם, שבהם הסמל מוביל את הכוח בזמן שהמפקד נשאר מאחור.

Comments


bottom of page